Ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος, στις 10 Ιουνίου 1921 στο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. Είναι ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γονείς του ήταν ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και η Πριγκίπισσα Αλίκη, αδελφή του Λόρδου Μαουντμπάτεν (τελευταίου Αντιβασιλέα των Ινδιών). Είχε τέσσερις αδελφές, οι οποίες όλες παντρεύτηκαν με Γερμανούς ευγενείς.

Γεννήθηκε στα ανάκτορα του Μον Ρεπό της Κέρκυρας και βαφτίστηκε Χριστιανός Ορθόδοξος.Είναι γραμμένος στα βιβλία του Ληξιαρχείου του Δήμου Κερκυραίων.

Ο Φίλιππος ακολούθησε το 1923 τη βασιλική οικογένεια στην εξορία. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, στο προάστιο Σαιν Κλου , στο σπίτι της Μαρίας Βοναπάρτη, συζύγου του Πρίγκιπα Γεωργίου. Ύστερα από λίγο καιρό μετακόμισαν στη Νότιο Γαλλία.

Μετά τις σπουδές του στη Γερμανία και στην Αγγλία, κατατάχθηκε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, όπου, μέσω του θείου του Λόρδου Μαουντμπάτεν, γνώρισε την τότε Διάδοχο Πριγκίπισσα Ελισάβετ με την οποία είναι μακρινός συγγενής. Ο Φίλιππος, μέσω του πατέρα του, είναι εγγονός του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ των Ελλήνων (αδελφός της Βασίλισσας Αλεξάνδρας, συζύγου του Βασιλιά Εδουάρδου Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου), και δισέγγονος του Βασιλιά Χριστιανού Θ΄ της Δανίας. Η Ελισάβετ, μέσω του πατέρα της επίσης, είναι δισέγγονη της Βασίλισσας Αλεξάνδρας και τρισέγγονη του Χριστιανού Θ΄.

Δούκας του Εδιμβούργου
Λίγες μέρες πριν γίνει η γαμήλια τελετή, στις 20 Νοεμβρίου 1947, ο Φίλιππος απέκτησε Βρετανική υπηκοότητα και παραιτήθηκε από τα δικαιώματά του στον Ελληνικό Θρόνο, και πήρε το επίθετο της μητέρας του, Μαουντμπάτεν. Οι αδελφές του δεν εκλήθησαν στον γάμο. Με τον γάμο του, του δόθηκε ο τίτλος του Δούκα του Εδιμβούργου.

Οικόσημο του Δούκα του Εδιμβούργου
Το Οικόσημο του Δούκα του Εδιμβούργου υιοθετηθηκε το 1947 και περιλαμβάνει: το οικόσημο της Δανίας (πάνω αριστερά), το οικόσημο της Ελλάδας (πάνω δεξια), το οικόσημο της οικογενείας των Μαουντμπάττεν (κάτω αριστερά) και το οικόσημο της πόλης του Εδιμβούργου (κάτω δεξιά).