Ο Κόμης Αυγουστίνος Καποδίστριας (1778- Μάιος 1857) ήταν ο μικρότερος αδερφός του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Γεννήθηκε στη Κέρκυρα και πέθανε στην Αγία Πετρούπολη.

Αρχικά υπήρξε γραμματέας της πρεσβείας της Ιονίου Πολιτείας στην Κωνσταντινούπολη και από το 1800 γραμματέας των αυτοκρατορικών Επιτρόπων για τη διοίκηση των Ιονίων Νήσων. Όταν ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρία, έγινε αρχικά μέλος και στη συνέχεια έφορός της.

Το 1829 ανέλαβε την πολιτική και στρατιωτική διοίκηση της Δυτικής Ελλάδας. Έργο του θεωρείται από πολλούς η εκδίωξη των τουρκικών φρουρών από τη Ναύπακτο, το Αντίρριο, το Μεσολόγγι κ.α.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1831 και μετά τη δολοφονία του αδελφού του δύο μήνες πριν, διορίστηκε εκείνος από τη Γερουσία στη θέση του συγκυβερνήτη της Ελλάδας μαζί με το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Ιωάννη Κωλέττη, ως πρόεδρος της υπέρτατης αρχής στη χώρα, της προσωρινής 3μελούς εποπτείας που συστάθηκε υπό το όνομα Διοικητική Επιτροπή. Ο Κωλέττης, όπως και οι Ρουμελιώτες, αντιπαθούσε τον Καποδίστρια, με αποτέλεσμα και χωρίς να επέλθει ποτέ ομοφωνία, να διαλυθεί η επιτροπή εκείνη μετά από λίγους μήνες. Οι προσπάθειές του να καταστείλει τη νέα αναρχία που ακολούθησε, απέβησαν άκαρπες και ο Καποδίστριας εγκατέλειψε τα κοινά.

Στις 23 Μαρτίου 1832 έφυγε για την Κέρκυρα και από εκεί στην Αγία Πετρούπολη, όπου και συνταξιοδοτούταν από τη ρωσική κυβέρνηση μέχρι το θάνατό του. Η δε Ιόνιος Πολιτεία στις 16 Ιουλίου 1840, τελούσα ακόμη υπό αγγλική προστασία, του αναγνώρισε τον τίτλο του κόμη.

Γενικά, η περίοδος διακυβέρνησης του Αυγουστίνου Καποδίστρια χαρακτηρίστηκε από πολιτική αστάθεια, η οποία τελικά οδήγησε στον εμφύλιο σπαραγμό που κράτησε μέχρι το καλοκαίρι του 1832, αλλά ουσιαστικά έληξε τον Ιανουάριο του 1833 με την άφιξη του Όθωνα στην Ελλάδα.