Ο Τζέραλντ Ντάρελ ήταν άγγλος φυσιοδίφης, συγγραφέας και βοτανολόγος, που ίδρυσε το Ταμείο Προστασίας της Άγριας Ζωής, που έχει το όνομά του και το ζωολογικό κήπο του Τζέρσει στο ομώνυμο νησί της Βόρειας Θάλασσας. Ήταν ο μικρότερος αδελφός του Λώρενς Ντάρελ, βραβευμένου άγλλου συγγραφέα.

Ο Τζέραλντ Ντάρελ γεννήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1925 στην Ινδία, όπου ο πατέρας του είχε θέση μηχανικού. Σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε με τη μητέρα του και τα άλλα 3 αδέλφια του στην Κέρκυρα. Εκεί γνωρίστηκε με τον Έλληνα γιατρό και φιλόσοφο Θεόδωρο Στεφανίδη και ανέπτυξε μεγάλο ενδιαφέρον για την Κερκυραική φύση από την οποία εμπνεύστηκε πολλά μεταγενέστερα βιβλία του,με πιο γνωστό το " Η Οικογένειά μου και Άλλα Ζώα".

Από την Κέρκυρα η οικογένεια έφυγε το 1939 και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, όπου ο Ντάρελ ξεκίνησε να εργάζεται σε ζωολογικό κήπο σαν επιστάτης. Συμμετείχε σε πολλές εκστρατείες παρατήρησης της άγριας ζωής στην Αφρική, μια απασχόληση που διατήρησε ως το τέλος της ζωής του. Πέθανε τις 30 Ιανουαρίου 1995. Παντρεύτηκε 2 φορές.

Συγγραφική δραστηριότητα
Από τη δεκαετία του 1950 ο Νταρελ ξεκίνησε να γράφει βιβλία με παρότρυνση του ήδη γνωστού συγγραφέα αδελφού του Λώρενς Ντάρελ με ιδιαίτερη επιτυχία,αφού πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Η Οικογένειά μου και άλλα ζώα
Το βιβλίο " Η Οικογένειά Μου Και Άλλα Ζώα" είναι ένα αυτοβιογραφικό έργο του Τζέραλντ Ντάρελ που περιγράφει τη ζωή της οικογένειας Ντάρελ στην Κέρκυρα μεταξύ 1935 και 1939.Αποτελεί το πρώτο μέρος μιας Κερκυραικής Τριλογίας μαζί με το " Πουλιά,Κτήνη και Συγγενείς" και το " Ο κήπος των Θεών". Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1956 με μεγάλη επιτυχία.Επισης,αποτέλεσε το υλικό για μια επιτυχημένη σειρά του BBC το 1987, μια κινηματογραφική ταινία το 2005 και ένα θεατρικό έργο το 2006, στην 50ή επέτειο κυκλοφορίας του.