Αρχικά, αγάπησα το μπουγαρίνι γιατί έτσι με φώναζε η γιαγιά μου...

Φανταζόμουν ότι έχω ένα κήπο γεμάτο από μπουγαρίνια, βασιλικούς, γαρύφαλλα και μπιγκόνιες γιατί εκείνη με είχε μάθει πως κήπος χωρίς τα λουλούδια και τα μυρωδικά αυτά δεν νοείται. Μεγαλώνοντας και ταξιδεύοντας στα ελληνικά νησιά, κατάλαβα γιατί το μπουγαρίνι υπήρξε το αγαπημένο της. Η μεθυστική του μυρωδιά ήταν αδύνατο να μη σε παρασύρει. Η ύπαρξη του σε ένα κήπο έκανε όλα τα άλλα λουλούδια να ωχριούν μπροστά του.

Το μπουγαρίνι, είναι ένα είδος αναρριχώμενου γιασεμιού που βρίσκεις παντού στην Κέρκυρα. Με μεγάλα, πράσινα φύλλα και αντίστοιχα μεγάλα άνθη συνηθίζει να μεγαλώνει άτακτα και να γιγαντώνεται χωρίς έλεος.

Το μπουγαρίνι θέλει να είναι πρωταγωνιστής. Και στα Επτάνησα, τουλάχιστον, το έχει καταφέρει. Προέρχεται από την Ινδία και είναι εκείνο το γιασεμί που δίνει τη μυρωδιά του στα πανάκριβα αρώματα.

Το μπουγαρίνι είναι παράξενο ευαίσθητο και δύσκολο φυτό, σαν μερικούς ανθρώπους, αυτούς που αγαπάμε περισότερο. Γιατί?

Μπορείς να το καλλιεργήσεις στο έδαφος αλλά και στην γλάστρα. Δεν αγαπά τον απευθείας ήλιο αν και τον χρειάζεται. Του αρέσει η σκιά γιατί επιτρέπει στα φύλλα του να είναι πράσινα και γυαλιστερά. Αγαπά το νερό αλλά δεν αντέχει το νερό που λιμνάζει. Με λίγα χρειάζεται πότισμα αλλά δεν πρέπει το νερό να μένει στο πιατάκι του γιατί κινδυνεύουν να σαπίσουν οι ρίζες. Το μπουγαρίνι θα το αγαπήσεις γιατί χρειάζεται την φροντίδα σου.

Καθώς μεγαλώνει μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη με κάποιους δοκούς. Ή απλά μπορείς να το τοποθετήσεις κοντά σε μια πέργκολα για να το αφήσεις να πάρει ύψος και να επεκταθεί όπως αυτό θέλει.

Για να προάγεις την ανθοφορία του, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα λίπασμα με κάλιο. Αν θέλεις να κατευθύνεις το σχήμα του, κλάδευε το μετά τα μέσα φθινοπώρου όπου σταματά και η ανθοφορία. Διαφορετικά, καθάριζέ το μόνο από ξερά φύλλα και κλαδιά.

Το χειμώνα προστάτεψέ το σε περιόδους έντονου κρύου. Το μπουγαρίνι δεν αγαπά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σκέψου, ότι στις χώρες της Ασίας θεωρείται ότι είναι το λουλούδι της Ελπίδας. Αν μη τι άλλο, αυτήν την εποχή χρειάζεται να έχουμε και πίστη και ελπίδα τριγύρω μας.