Ψηλά, μέσα στην αγκαλιά των λόφων του Παντοκράτορα, η Παλαιά Περίθεια. Εξαίρετο δείγμα αρχιτεκτονικής και μέτρου, το χωριό με τα πέτρινα αρχοντικά, τις πολλές εκκλησίες και τα μυστηριακά δρομάκια, διατηρεί αναλλοίωτη την γοητεία και την ατμόσφαιρα της Ενετικής Εποχής.

Όλα τα σπίτια και τα καλντερίμια της Π. Περίθειας είναι χτισμένα από πέτρα. Οι εκκλησίες, η μία ωραιότερη από την άλλη, ενώ το δημοτικό σχολείο κατέχει τιμητική θέση στο αρχοντικό Σκορδίλη.

Η θέση του χωριού υπαγορεύτηκε από το φόβο των επιδρομών αλλά και της ελονοσίας που ταλαιπωρούσε τις ακτές. Η πρόσβαση στη Π. Περίθεια είναι εύκολη, ανηφορίζοντας από Αγ. Ηλία και Λούτσες είναι σαν να οδηγείτε ανάποδα στην Ιστορία. Θα το διαπιστώσετε όταν φτάσετε. Το χωριό εγκαταλείφθηκε για χρόνια εξαιτίας μιας επιδημίας. Έτσι, οι Περιθειώτες κατηφόρισαν από το βουνό στους πρόποδες κι απλώθηκαν στους ελαιώνες τους κι έχτισαν τον Άγιο Ηλία, τα Ρελιάτικα, το Βουνί, τις Πόρτες, τον Κρινιά, όλοι όμως είχαν το σπίτι τους στο «χωριό» όπως λένε την Π. Περίθεια οι ίδιοι.

contentmap_plugin