Περιτριγυρισμένη από το βενετσιάνικο Παλαιό Φρούριο, το αγγλικό ανάκτορο και το γαλλικού στυλ Λιστόν, η Σπιανάδα αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής ζωής της Κέρκυρας!

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει όποιος έρχεται στην πόλη της Κέρκυρας και το μέρος που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του είναι η Σπιανάδα (Άνω και Κάτω Πλατεία). Βρίσκεται ανάμεσα στο Παλαιό Φρούριο και την Παλιά Πόλη και πρόκειται για έναν ελεύθερο χώρο που οφείλει τη διαμόρφωσή του σε οχυρωματικούς σκοπούς, καθώς εδώ απαγορευόταν η ανοικοδόμηση, ώστε να υπάρχει μεγάλο πεδίο δράσης για τους αμυνόμενους στην ακρόπολη του κάστρου.

Η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, το όνομα της οποίας προέρχεται από το ιταλικό «spianare» (δηλ. ισοπεδώνω), πήρε την τελική της μορφή το 1628. Σήμερα είναι ένα όμορφο πάρκο, το βόρειο μέρος του οποίου χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης και γήπεδο κρίκετ. Αν κοιτάξει κανείς τριγύρω, θα διακρίνει τα σημάδια που έχουν αφήσει στο πέρασμά τους οι κατακτητές του νησιού. Ενετικά, γαλλικά και βρετανικά οικοδομήματα ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους, συνθέτοντας ένα αρμονικό οπτικό αποτέλεσμα.

Αναμφισβήτητα, το στολίδι της Σπιανάδας είναι το Λιστόν. Πρόκειται για τη Λεωφόρο Γεωργίου Α΄, με τα πολυώροφα κτήρια που δημιούργησαν οι Αυτοκρατορικοί Γάλλοι κατά τη σύντομη δεύτερη περίοδο της κατοχής τους (1807-14) και χρησιμοποιήθηκαν ως στρατώνες. Η περίφημη τοξωτή στοά με τα βενετσιάνικα φανάρια, χτισμένη από τον μηχανικό Matthieu de Lesseps σύμφωνα με το πρότυπο της Rue de Rivoli στο Παρίσι, σήμερα φιλοξενεί καφενεία, που γίνονται πόλος έλξης τόσο για ντόπιους όσο και για επισκέπτες.

Οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που φύτεψαν δέντρα εδώ, ενώ ήθελαν να συνεχίσουν την ανοικοδόμηση μέχρι το άλλο άκρο της πλατείας, όπου υψώνεται το άγαλμα του Καποδίστρια. Ωστόσο, δεν πρόλαβαν, γιατί η Κέρκυρα ετέθη υπό αγγλική προστασία. Οι εργασίες συνεχίστηκαν την περίοδο της Αγγλοκρατίας, όποτε επεκτάθηκαν οι τοξοστοιχίες και προστέθηκαν σταδιακά επιπλέον όροφοι.

Όσο για το πώς πήρε το όνομά της, υπάρχουν διάφορες εκδοχές. Η πιο δημοφιλής είναι ότι προέρχεται από τη Χρυσή Βίβλο (Libro d'Oro), σύμφωνα με την οποία η διέλευση της οδού επιτρεπόταν επί Ενετοκρατίας μόνο για τους ευγενείς. Στην πραγματικότητα, όμως, κατάγεται από το βενετσιάνικο Lista, που σημαίνει φαρδύς, ευθύγραμμος δρόμος για περίπατο.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=wgt14bfnX7o{/youtube}


contentmap_plugin