Κοντά στο χωριό Άγιος Ματθαίος 23χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, βρίσκονται τα απομεινάρια του βυζαντινού κάστρου του Γαρδικίου που χρονολογείται από το 13ο αιώνα. Το κάστρο βρίσκεται σε ένα λόφο και έχει οκταγωνικό σχήμα με οκτώ πύργους και τρεις πύλες.

Θεωρείται, κατά κάποιο τρόπο, δίδυμο κάστρο με το Αγγελόκαστρο.


Ιστορία

Μερικοί ιστορικοί το χρονολογούν τον 11ο αιώνα, μετά την οχύρωση των συνόρων δυτικά κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο για τους ντόπιους ,που απειλούνταν από τους πειρατές.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την περίοδο κατασκευής τού κάστρου τού Γαρδικίου, πιθανολογείται ως περίοδος κατασκευής του η περίοδος τού Δεσποτάτου τής Ηπείρου, αρχές τού 13ου αιώνα. Κατά την περίοδο αυτή ο ηγεμόνας του Δεσποτάτου Μιχαήλ Α΄ Άγγελος Κομνηνός φτιάχνοντας κάστρα θέλησε να προστατεύσει τα μακρινά σύνορα της αυτοκρατορίας του από τις συχνές λεηλασίες των πειρατών, αλλά και τις σύντομες επιδρομές των πανίσχυρων ιταλικών κρατιδίων.

Στην εύφορη πεδιάδα κοντά στο κάστρο Γαρδικίου υπήρχε παλαιότερα το χωριό Ζυγωνός το οποίο κατέστρεψεο ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα. Τότε έγινε ξεχέρσωμα των καλλιεργειών, αφανισμός του πληθυσμού της υπαίθρου και περίπου 20.000 Κερκυραίοι πουλήθηκαν σαν σκλάβοι.

Ο Άγιος Ματθαίος χτίστηκε τον 16 αιώνα μετά την επιδρομή αυτή


Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Πρόκειται για ελλειψοειδή-οκταγωνική κατασκευή, με οκτώ διώροφους ορθογώνιους πύργους σε ακτινωτή διάταξη, εκ των οποίων πιο σημαντικός είναι ο νότιος.

Σε αυτόν εντοπίστηκαν λείψανα τοιχογραφιών, γιατί πιθανόν είχε μετατραπεί σε παρεκκλήσι. Στην τοιχοδομία του κάστρου βρίσκονται ενσωματωμένα μέρη και υλικά από αρχαιότητες της περιοχής.

Το κάστρο είχε δύο πύλες, από τις οποίες σήμερα χρησιμοποιείται ως κύρια η νότια.


contentmap_plugin