Στις Μπενίτσες υπάρχει Μουσείο θαλάσσης με μιά από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη συλλογή οστράκων και άλλων θαλασσίων ειδών, βρίσκεται πάνω στην εθνική οδό στην είσοδο του χωριού.

Το μουσείο αποτελεί ένα κόσμημα για τις Μπενίτσες, όχι μόνο γιατί είναι από τα ελάχιστα του είδους στον Ελλαδικό χώρο αλλά και γιατί η πλουσιότατη συλλογή του αποτελείται από πολύ σπάνια και όμορφα θαλάσσια είδη, μερικά από τα οποία διεκδικούν και βραβεία Γκίνες λόγω της σπανιότητας αλλά και της ομορφιάς τους.

Το μουσείο ανήκει στο δύτη και συλλέκτη Κο Ναπολέοντα Σαγιά ο οποίος σαν μετανάστης στην Αυστραλία από το 1970 και για 20 ολόκληρα χρόνια ταξίδευε με την ομάδα του στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, κάνοντας καταδύσεις και συλλέγοντας όστρακα.

Το όνειρο του έγινε πραγματικότητα όταν αφού επέστρεψε στην πατρίδα έφτιαξε και εμπλούτισε το μουσείο με τα σπάνια ευρήματα που συνέλεγε όλα αυτά τα χρόνια, η συλλογή του είναι τεράστια, μερικά από τα πιο σπουδαία εκθέματα είναι: το κοχύλι Κυπραία φουλτόνι, το κοχύλι Melo Amphora, το HALIOTIS IRIS από τη Ζηλανδία από τα ομορφότερα στον κόσμο, το TRIDACNA GIGAS το μεγαλύτερο στον κόσμο, άλλα δηλητηριώδη κοχύλια, σπάνιοι αστερίες, μικρά και μεγάλα ταριχευμένα ψάρια, σπάνιοι καρχαρίες, πιράνχας από τον Αμαζόνιο, πολλά οστρακόδερμα και άλλα..

Περισσότερα από τα μισά σπάνια είδη που φιλοξενεί το Μουσείο έχουν συλλεγεί από τον ιδιοκτήτη του, είναι όστρακα και κοχύλια από την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες, τα νησιά Σαμόα, τα νησιά Φίτζι, το Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας και άλλα μέρη.

Το κοχύλι "Κυπραία Φουλτόνι" (Cypraea Fultoni) της οικογένειας Cypraeidae που είναι ένα από τα σπανιότερα στον κόσμο αγοράστηκε από τον Κο Σαγιά στη Μοζαμβίκη από ψαράδες, όταν αυτό βρέθηκε στην κοιλιά ενός ψαριού.

Για το κοχύλι "Melo amphora" της οικογένειας "Volutidae", ο Κος Σαγιάς έχει κάνει αίτηση για καταχώρηση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, επειδή ακριβώς αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο που υπάρχει στον κόσμο, είχε βρεθεί στο νησί Ρόζμαρι του αρχιπελάγους Ντάμπιερ βόρεια της Αυστραλίας.

Στο μουσείο υπάρχει επίσης και ένας γαλάζιος καρχαρίας που αποκτήθηκε στην Αθήνα από ένα ψαρά.

Το μουσείο έχει τιμηθεί για την προσφορά του και με διεθνές βραβείο του Ιταλικού ινστιτούτου θαλασσίων ερευνών I.R.E.D.A.

Εκτός από τους τουρίστες τακτικοί επισκέπτες του μουσείου είναι και σχολεία από όλη την Κέρκυρα αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνείστε στο 26610 72227 η επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου θαλάσσης

contentmap_plugin