Το Μέγαρο Καποδίστρια βρίσκεται στα Μουράγια, στην οδό Καποδιστρίου 124, σε μικρή απόσταση από τα Παλαιά Ανάκτορα και το κτήριο της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας. Από τα παράθυρα και τη βεράντα του Μεγάρου η θέα είναι μαγευτική. Μπορεί κανείς να θαυμάσει το Παλαιό Φρούριο, την οπίσθια όψη του κτηρίου των Παλαιών Ανακτόρων και το Φαληράκι, να απολαύσει το Ιόνιο Πέλαγο
ς και στο βάθος να διακρίνει τις ακτές της Θεσπρωτίας και της Νότιας Αλβανίας.

Ιστορία του Μεγάρου

Το Μέγαρο Καποδίστρια κτίστηκε γύρω στο 1840 βάσει των σχεδίων του γνωστού αρχιτέκτονα Ιωάννη Χρόνη, στη θέση του παλαιότερου αρχοντικού της οικογένειας Καποδίστρια. 
Την περίοδο του Ιονίου Κράτους χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Προέδρου της Ιονίου Γερουσίας και μετά την Ένωση στέγασε τη Νομαρχία της Κέρκυρας. 
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στέγασε την Ιταλική Στρατιωτική Διοίκηση και μετά την Απελευθέρωση χρησιμοποιήθηκε και πάλι ως Νομαρχία.
Το 1977 το Μέγαρο παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για να στεγαστεί το Κέντρο Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΚΕΜΕΔΙ), το οποίο ανέλαβε την κατάρτιση των πρώτων ελληνόφωνων μεταφραστών και διερμηνέων που θα στελέχωναν τις υπηρεσίες μετάφρασης κα διερμηνείας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Πρώτος διευθυντής του ΚΕΜΕΔΙ διετέλεσε ο Καθηγητής Γιάγκος Σιώτης.
Από το 1985 στεγάζει το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σήμερα, στο Μέγαρο Καποδίστρια στεγάζονται η Διοίκηση, τα δύο Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών και η Βιβλιοθήκη του Τμήματος.
Στην μια όψη του τελευταίου χαρτονομίσματος των πεντακοσίων δραχμών απεικονιζόταν στο αριστερό τμήμα ο Ιωάννης Καποδίστριας και στο αριστερό το Μέγαρο Καποδίστρια.
Στη συνείδηση των Κερκυραίων το Μέγαρο Καποδίστρια είναι συνυφασμένο με το "ΚΕΜΕΔΙ" ή το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας. Στην Αίθουσα Τελετών του Μεγάρου Καποδίστρια, η οποία φέρει το όνομα του διαπρεπούς Κερκυραίου διεθνολόγου Σπύρου Καλογερόπουλου-Στράτη, έχουν μιλήσει επιστήμονες διεθνούς ακτινοβολίας, πρέσβεις, πολιτικοί και άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων.
Από τις αίθουσες του Μεγάρου Καποδίστρια έχουν περάσει πληθώρα φοιτητών, πολλοί από τους οποίους διαπρέπουν στον επαγγελματικό στίβο, κατέχοντας πολύ σημαντικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ελληνικό Δημόσιο, σε ξένες πρεσβείες ή δουλεύοντας ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δείτε ακόμα: Μουσείο Καποδίστρια

contentmap_plugin