Οι Οθωνοί είναι το μεγαλύτερο από τα τρία Διαπόντια Νησιά, αποτελώντας ταυτόχρονα και το ΒΔ άκρο της χώρας, μια «εσχατιά» καταπράσινη, πανέμορφη και γαλήνια. Η έκτασή τους είναι 10,8 τετρ. χιλιόμετρα, έχουν πλάτος περίπου 3,6 χιλιόμετρα, μήκος γύρω στα 5,6 και περίμετρο ακτών 30 χιλιόμετρα. Ενας τόπος ιδανικός για ήσυχες διακοπές, βόλτες, ψάρεμα και θαλάσσια σπορ.

Στο νησί βρίσκονται διασκορπισμένοι πέντε οικισμοί, όπου ο Αμμος και το Χωριό είναι οι μεγαλύτεροι. Ομως στον παραθαλάσσιο οικισμό Αμμος με το αλιευτικό καταφύγιο «Αυλάκι», «χτυπάει η καρδιά» του νησιού. Mε άλλα λόγια, εκεί θα βρείτε δωμάτια για να διανυκτερεύσετε κι εκεί υπάρχουν ταβέρνες, μπακάλικο και καφενεία.

H σημερινή μορφή του νησιού δεν είναι ενδεικτική της ιστορίας του. Eδώ κάποτε σταματούσαν τα πλοία προς και από την Aδριατική και το λιμάνι του Αμμου ήταν πολυσύχναστο. Kάποια ερείπια στην κορυφή του λόφου Kαστρί (μάλλον ενετικό οχυρό) και η παλιά ιταλική ονομασία του νησιού (Fanos) οδηγούν στο συμπέρασμα πως εδώ υπήρχε σημαντικός για τη ναυσιπλοΐα φάρος. Oι Oθωνιώτες ήταν καλοί θαλασσοπόροι κι έφτιαχναν δικά τους καΐκια. Eπιπλέον, το νησί φημιζόταν για το ωραίο του κλίμα. Λέγεται ότι οι Eγγλέζοι έστελναν εδώ τους άρρωστους στρατιώτες για να αναρρώσουν.

Τα Διαπόντια εποικίστηκαν μετά τη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, όταν οι νησιώτες που ήταν υπό τους Ενετούς άρχισαν να μετακινούνται για εξεύρεση μεγαλύτερης ασφάλειας. Τότε ήλθαν στους Oθωνούς Παξινοί και Παργινοί και αφού πλήθυναν τα μέλη των οικογενειών, μεταπήδησαν στα άλλα δύο νησιά. Ετσι εξηγούνται τα κοινά επίθετα που απαντώνται στα τρία αυτά νησάκια, αλλά και στους Παξούς. H οικονομία του νησιού είναι φτωχή και όσοι Oθωνιώτες δεν έφυγαν μετανάστες προς την Αμερική και την Αυστραλία ασχολούνται με το ψάρεμα και τους λιγοστούς ελαιώνες (36.000 ρίζες). Ο τουρισμός είναι ακόμα «στα σπάργανα», γι' αυτό μην περιμένετε φοβερές υποδομές.

Τι να δείτε

Κατ' αρχάς να σας πω πως το αυτοκίνητο δεν σας είναι απολύτως απαραίτητο διότι οι περισσότερες παραλίες του νησιού είναι προσβάσιμες μόνον από θάλασσα ή μονοπάτια. Από την άλλη μεριά, στο αυτοκίνητο μπορείτε να φορτώνετε πράγματα και να κάνετε λιγότερο δρόμο από τα μονοπάτια. Η απόφαση είναι δική σας.

Μπορείτε λοιπόν να κάνετε ωραίες πεζοπορίες και περιηγήσεις. Στους οικισμούς θα δείτε πολλά παλιά παραδοσιακά κτίσματα και πολλά φυτεμένα λουλούδια. Είναι μερακλήδες οι Οθωνιώτες!

Αν πάρετε το δρόμο προς την ανατολική ακτή του νησιού, μπορείτε να επισκεφθείτε το Ακρωτήρι Καστρί και το Φάρο (πάει αυτοκίνητο), που βρίσκεται σε 100 υψόμετρο πάνω από τη θάλασσα, χτισμένος από το 1872, κατεστραμμένος από τους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους, αλλά επιδιορθωμένος και ξαναφτιαγμένος όπως πριν.

Μία ακόμη διαδρομή που αξίζει να κάνετε είναι αυτή που ξεκινά από τον Αμμο και καταλήγει στο Χωριό. Πρόκειται για ένα πέτρινο μονοπάτι, που ξεκινάει παραλιακά και οδηγεί στο εσωτερικό του νησιού, μέσα από δρόμους με ελαιόδεντρα, ανάμεσα στα οποία συχνά θα συναντάτε παλαιά, πετρόχτιστα σπιτάκια.

Στη βόρεια ακτή του νησιού, θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε την παραλία Φύκι. Πρόκειται για έναν αχανή όρμο, που κυριολεκτικά πνίγεται μέσα στην πυκνή βλάστηση της περιοχής.

Θα απολαύσετε ιδιαίτερα το μπάνιο σε αυτήν την περιοχή αν δεν είστε και πολύ ένθερμοι υποστηρικτές της άμμου, μια και η ακτή είναι πετρώδης, με διαλείμματα από βότσαλα που επιτρέπουν την πρόσβαση στη θάλασσα.

Στα νοτιοδυτικά άκρα του νησιού, αξίζει τον κόπο να οργανώσετε μια περιήγηση, νοικιάζοντας μια βάρκα, με τη συνοδεία κάποιου ντόπιου οδηγού κατά προτίμηση. Πρόκειται για κυριολεκτικά μαγευτικά τοπία με απόκρημνα βράχια, σπηλιές αλλά και ήρεμες παραλίες που διακόπτουν την αγριάδα του τοπίου. Γνωστότερη και εντυπωσιακότερη όλων είναι η Ασπρη Αμμος, μια παραλία με λευκή άμμο, που βρίσκεται στη σκιά ενός κατακόρυφου βράχου, που μοιάζει να έχει κοπεί ολόισια. Η λεία επιφάνεια του βράχου παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους γεωλόγους, αλλά και για τους υπόλοιπους «ανειδίκευτους» θεατές· ένα τοπίο πραγματικά μοναδικό. Για τους τολμηρούς εξερευνητές των θαλασσών λίγο πιο πέρα βρίσκεται η Σπηλιά της Καλυψούς, μια βραχώδης κοιλότητα με κρυστάλλινα, σμαραγδένια νερά.

Από τη σπηλιά της Καλυψούς και μετά εκτείνονται οι δυτικές ακτές του νησιού, άγριες στην πλειοψηφία τους με πολλούς υφάλους και βραχονησίδες, που όμως πού και πού διακόπτονται από ήμερους κολπίσκους που αξίζει να επισκεφθείτε

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ

Πρέπει πρώτα να πάτε Κέρκυρα και θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα πάρετε αυτοκίνητο ή όχι. Αν δεν πάρετε, τότε αεροπορικώς στο νησί των Φαιάκων με Οlympic Air (T/801 801 0101) ή Aegean (T/801 11 20000). Αν πάρετε αυτοκίνητο θα πάτε οδικώς μέχρι την Ηγουμενίτσα, απέναντι με το φέρι στο λιμάνι της Κέρκυρας. Από το λιμάνι της Κέρκυρας με το «Αλέξανδρος» (T/26610-40.002, 26610-26.314) φεύγετε για Οθωνούς τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες μέρες μπορείτε να προσεγγίσετε το νησί από τον Αγιο Στέφανο(έτερο επίνειο της Κέρκυρας).


contentmap_plugin