Η νησίδα Λαζαρέτο (παλαιότερα γνωστή και ως Άγιος Δημήτριος) είναι ακατοίκητη και βρίσκεται απέναντι από την περιοχή Κοντόκαλι-Γουβιών της Κέρκυρας. Απέχει 2 ναυτικά μίλια από την ακτή και έχει έκταση 70,82 στρέμματα.

Για το όνομά της υπάρχουν δύο απόψεις. Κατά την πρώτη, σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται στα ιστορικά αρχεία της Κέρκυρας, οφείλεται στο γεγονός ότι στη νησίδα υπήρχε κτισμένη εκκλησία η οποία ήταν αφιερωμένη στην Παναγία της Ναζαρέτ (La Nazaret, όπως ονομαζόταν στα Λατινικά). Από το Λα Ναζαρέτ προήλθε η παραφθορά Λαζαρέτο, που είναι το σημερινό όνομα της νησίδας. Τα ερείπια της εκκλησίας υπάρχουν ακόμα εκεί. Η δεύτερη άποψη θέλει το όνομα να προέρχεται από λοιμοκαθαρτήριο (lazaretto, λαζαρέττο) που υπήρχε στο νησί.

Στη διάρκεια της Ενετικής κτήσης του νησιού, στις αρχές του 16ου αιώνα κατασκευάστηκε ένα μοναστήρι και αργότερα ένα λεπροκομείο.

Το 1798, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής κατοχής, τέθηκε υπό την κατοχή του ρωσοτουρκικού στόλου και χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Στη διάρκεια της Βρετανικής κατοχής, το 1814, το λεπροκομείο λειτούργησε ξανά, αφού ανακαινίστηκε. Από την Ένωση των Επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα το 1864 και μετά το λεπροκομείο χρησιμοποιήθηκε περιστασιακά.

Στη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου οι δυνάμεις του Άξονα ίδρυσαν στη νησίδα στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους αιχμάλωτους της Εθνικής Αντίστασης. Σήμερα σώζονται το διώροφο κτίριο που χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο των Ιταλικών δυνάμεων, μία μικρή εκκλησία και ο τοίχος όπου εκτελούσαν τους καταδικασθέντες σε θάνατο.

Μετά την απελευθέρωση και μέχρι το 1962 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εκτέλεσης περίπου 200 πολιτικών κρατούμενων, κυρίως κομμουνιστών, καταδικασμένων με την εσχάτη των ποινών, καθώς και μερικών ποινικών θανατοποινιτών. Η πρώτη εκτέλεση στο Λαζαρέτο έγινε τον Μάιο του 1947 και ήταν εκείνη του Πολύβιου Κολοβού. Από τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς μέχρι τον Μάιο της επόμενης εκτελέστηκαν στο νησί 64 άνθρωποι. Στη συνέχεια ο αριθμός των εκτελέσεων μειώθηκε για να αυξηθεί και πάλι την άνοιξη και το φθινόπωρο του 1949. Ο τελευταίος πολιτικός κρατούμενος που εκτελέστηκε ήταν ο Θεοφάνης Γιάννου (29/9/1949). Πέντε χρόνια αργότερα εκτελέστηκε για παράβαση του Ν.375/52 ο Γιάννης Μαριώλης. Το 1948 και το 1949 έγιναν στο Λαζαρέτο δύο απεργίες πείνας που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση, για λίγο, του αριθμού των εκτελέσεων. Μέχρι και σήμερα σώζεται ο τοίχος των εκτελέσεων, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον σωζόμενο εναπομείναντα τοίχο της ερειπωμένης πια εκκλησίας της Παναγίας της Ναζαρέτ.

Σήμερα η νησίδα είναι τόπος μνήμης των εκτελεσθέντων πολιτικών κρατούμενων και κάθε χρόνο διάφορες οργανώσεις πραγματοποιούν μνημόσυνο και προσκύνημα στη νησίδα. Ανήκει στην εποπτεία του ΕΟΤ.

contentmap_plugin