Αφήστε τη φαντασία σας να περιπλανηθεί στο παρελθόν εξερευνώντας το χώρο της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας, που είναι γνωστή ως Παλαιόπολη.
Ιδρύθηκε κατα τον 8ο π.χ αιώνα από τους Δωριείς αποίκους με αρχηγό τον Χερσικράτη στην περιοχή μεταξύ της σημερινής Γαρίτσας και της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου.

Εκεί όπου με τις πρώτες ανασκαφές του 1843 βρέθηκε η Παλαιόπολη υπολογίζεται ότι ήταν το κέντρο της πόλης, απέναντι από το σημερινό Μον Ρεπό ήταν η αγορά και η Ακρόπολη βρισκόνταν στη σημερινή Ανάληψη στην κορυφή δηλαδή της χερσονήσου του Κανονιού.
Από την αρχαία Κέρκυρα σώζονται μερικά τείχη και τμήματα αρχαίων ναών.

Αργότερα και με μεταγενέστερες ανασκαφές στην Παλαιόπολη βρέθηκαν και άλλα σημαντικά ευρήματα και αρχαία μνημεία. 
Ένα τμήμα των αρχαίων τειχών υπάρχει ακόμη και μπορεί κανείς να το δει, αλλά τώρα φαίνεται μόνο πάνω από το αεροδιάδρομο και όχι από τη θάλασσα. 
Το τείχος αυτό βρίσκεται στην κορυφή ενός μονοπατιού κατά μήκος της βόρειας πλευράς του μεγαλύτερου νεκροταφείου της Κέρκυρας, όπου το βράδυ τα κόκκινα καντήλια τρεμοπαίζουν στο αεράκι. 


Οι κάτοικοι που ζουν εδώ όταν σκάβουν στους κήπους τους βρίσκουν συνεχώς μπάλες κανονιού, και άλλα αποδεικτικά στοιχεία της αρχαίας πόλης. 
Η οικοδομική δραστηριότητα είναι αυστηρά περιορισμένη τώρα, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο στη δεκαετία του 1960, όταν αναπτύχθηκε ανεξέλεγκτα η χερσόνησος του Κανονιού και πολλοί αρχαιολογικοί θησαυροί θάφτηκαν για πάντα.

Ο δρόμος που οδηγεί πέρα ​​από το ναό της Αθηνάς, ενώνεται με το δρόμο προς τα ανάκτορα του Μον Ρεπό. Ακριβώς έξω από το χώρο μπορεί να δει κανείς εκτεταμένες αρχαιολογικές εργασίες....

Η αρχαία πόλη ήταν μια σημαντική θέση εμπορικών συναλλαγών, και είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τα πλοία πολλών λαών να μεταφέρουν τα πολύχρωμα εμπορεύματά τους, όπως και το παζάρι στην αποβάθρα. 


Σε ένα ιδιωτικό κτήμα στο Κανόνι ανθεί μια λεμονιά ευκαλύπτου. Ειδικοί στα δέντρα έχουν πει ότι είναι 900 ετών και ότι αυτό το είδος δέντρου υπάρχει μόνο στην Αυστραλία - πως βρέθηκε λοιπόν στην Κέρκυρα 700 ολόκληρα χρόνια πριν ανακαλυφθεί η Αυστραλία; Μήπως οι θαλασσοπόροι του βυζαντίου είχαν πάει στην Αυστραλία 700 χρόνια πριν τον Κάπτεν Κούκ;

Η αρχαία Κέρκυρα καταστράφηκε από επιδρομείς Βησιγότθους γύρω στα 500μ.χ, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την παλιά πόλη και μεταφέρθηκαν πιο βόρεια στη φυσική προεξοχή γης που αποτέλεσε από τότε και μετά το φυσικό απόρθητο οχυρό Παλαιό Φρούριο, η πόλη αργότερα επεκτάθηκε προς τα δυτικά, όταν υπήρχε κίνδυνος όλοι οι κάτοικοι της πόλης μπορούσαν να βρουν καταφύγιο στο Παλαιό φρούριο.

contentmap_plugin